Menu

Gotuję, bo lubię

Papryka konserwowa

kasiaaaa24

Paprykę marynowaną uwielbiam od dziecka. Odkąd pamiętam, wolałam ją od ogórków czy pomidorów. Z biegiem lat ta miłość nie zmalała, ale zamieniłam kupną paprykę na tę domowej roboty. Pierwszy raz przyrządziłam ją samodzielnie cztery lata temu. Zawsze kupuję do marynowania paprykę mocno czerwoną i twardą, dzięki czemu gotowa papryka jest słodka i jędrna. Najlepiej sprawdzają się sztuki duże i mięsiste. Podaję proporcje na zalewę z 5 szklanek wody. Wczoraj marynowałam 5 kg papryki i na tę ilość przygotowałam zalewę z 15 szklanek wody analogicznie zwiększając ilość pozostałych składników.

Składniki zalewy:

  • 5 szklanek wody
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 1,5 łyżeczki gorczycy

Wszystkie składniki zalewy gotujemy (ok. 5 minut od chwili zagotowania). Słoiki i nakrętki należy wcześniej wygotować. Papryke kroimy i czyścimy z gniazd nasiennych, układamy dość ciasno w słoikach i zalewamy gorącą zalewą (za każdym razem należy zamieszać zalewę aby nie oddzielał się olej od wody). Pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików 15 - 20 minut.

 

Komentarze (39)

Dodaj komentarz
  • viridianka

    jak ja lubię taaaką paprykę:)) my tez z mama zabieramy się niedlugo za przetwory:)) sliczne zdjęcie!

  • majanaboxing

    Bardzo lubie papryczkę konserwową :) Moja mama ją czesto zamyka w słoikach .
    Sliczne zdjęcia Kasiu!:)

  • cuda.wianki

    swietny przepis! z checia wyprobuje, bo marynowanie papryki to dla mnie nowosc. w lodowce posiadam tylko kupna. kasiu, powiedz tylko ile sloikow wyjdzie z podanego przepisu?

  • tilianara

    Choć nie przepadam za marynowaną papryką, to muszę powiedzieć, że te zdjęcia powalają :) A papryka moim zdaniem może być tylko świeża lub z oliwy, ale nigdy z octu - tracę wtedy w niej to co lubię najbardziej ... słodycz :)

  • kasiaaaa24

    Tili ja z oliwy chyba nawet nigdy nie jadłam... :)

    Cudawianki mi z 5 kg papryki wyszło 10 litrowych słoików i wtedy potroiłam ilość zalewy. Ale paprykę trzeba w miarę ciasno lokować w słoikach :)

    Majanko dziękuje :)

    Viridianko dziękuję i chętnie obejrzę Twoje przetwory :)

  • vespertinee

    Lubię kolor marynowanej papryki. Za smakiem niestety nie przepadam, więc pozostaje patrzeć...:)

  • olciaky

    Też uwielbiam:)
    w tamtym roku cała rodzina robiła u mojego dziadka na wsi:P hehe

  • laghur

    Pycha :D! Dzisiaj pochłaniałam ostatki zeszłorocznej marynatki. Cudne foty, jak zwykle zresztą.

  • Gość: [laghur] *.aster.pl

    Pycha :D! Dzisiaj pochłaniałam ostatki zeszłorocznej marynatki. Cudne foty, jak zwykle zresztą.

  • abbra

    Dawno nie robiłam marynowanej papryki - Twoja pięknie się prezentuje ! Warto zamknąć trochę lata w słoiczkach :)

  • ugotujmy

    i ja lubię marynowaną paprykę
    kupnej chyba nigdy nie jadłam,
    mama robiła najlepszą

    ładny ma kolor, intensywnie czerwony

  • majazteca

    Ja tez lubie marynowana papryke. Najlepsza robi oczywiscie moja mama :)

  • kasiaaaa24

    Vespertinee :)))

    Olciaky chciałabym miec całe grono pomocnikow :)

    Laghur dziękuję :)

    Ugotujmy ja sie nie tknę kupnej. Dla mnie nie ma smaku.

    Majazteca :)

  • grazyna1961.only

    Nie ma , jak to domowe przetwory! Taka papryka z dodatkiem oleju jest pyszna:)

  • szarlotek

    Bardzo lubmy konserwową paprykę ale ciągle bazuję na tym co zrobi dla mnie mama :)

  • emma001

    Zdjęcie robi na mnie duże wrażenie. Jednak co do samej papryki mam mieszane uczucia. Czy konserwowa czy świeża nie jest moim ulubionym warzywem ;)

  • cuda.wianki

    dziekuje za odp :-)

  • Gość: [Promyczek] *.konin.mm.pl

    dziekuje za przepis

  • kasiaaaa24

    Promyczku bardzo proszę i polecam się na przyszłość :)

  • Gość: [free-doti12] *.wegrow.domtel.com.pl

    Super przepis!!! Moja papryczka jest po prostu wyśmienita;)
    Dziękuję i pozdrawiam
    Doti

  • Gość: [sebol] *.kalisz.mm.pl

    Ja do papryczki jak konserwuje,dodaje odrobinę gorczycy i maggi.Efekt wysmienity,a będąc na wakacjach u wujka w Szwecji,widzialem jak dodaje do niej soku z kwasnych jablek.Rowniez i ja robie taką w domu/

  • Gość *.wroclaw.mm.pl

    Przepis super.

  • Gość *.tktelekom.pl

    Jak się pasteryzuje słoiki ??

  • Gość: [Edytka89] *.dynamic.chello.pl

    Hej:) Wkrotce wyprobuje Twoj przepis:) Jeszcze nigdy nie robilam przetworow:) Hehe, mam jeszcze pytanie..Jak robisz takie ladne czapeczki na sloiki? Z ceraty wycinasz koleczka, kwadraty?

  • kasiaaaa24

    Wycinam kwadraty z kolorowych serwetek i zawiązuję sznureczkiem :)
    A przepis polecam, jest super :)

  • Gość: [Edytka89] *.dynamic.chello.pl

    Zrobilam papryke:) Wyszla mi super:) Ale..maz mowi, ze bardzo tlusta:/na pewno w takich proporcjach daje sie olej?:)

  • kasiaaaa24

    Tak, proporcje są ok. Ale jak chcesz, możesz na drugi raz zmniejszyć o połowę, nie powinno to znacznie wpływać na smak :)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Papryka marynowana super sprawa

  • Gość: [natala6801] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ile kg papryki muszę przygotować do tego przepisu

  • Gość: [menus] *.lublin.mm.pl

    wydaje sie dobry przepis dzisiaj na podstawie bede robil papryke

  • mopswkuchni

    Jest pyszna, zrobiłam ją u siebie wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5114

  • Gość: [naszakasia187] *.play-internet.pl

    Witam Kasiu! Dzisiaj wypróbuje Twój przepis, mój syn przepaaaada za marynowaną papryką. Dzięki.

  • Gość: [Kuchareczka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Skladniki i proporcje dokladnie takie jak robie,ale zamiast lyzeczki oleju dodaje lyzeczke miodu,poniewaz nie przepadam za posmakiem oleju....naprawde polecam

  • Gość: [asia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Witam, a w opcji papryki grilowanej ..... zalewe zrobic tak samo...... i czy po zgrilowaniu lepiej ściągnąć skóre ......

  • kasiaaaa24

    Z grillowanej papryki lepiej ściągnąć skórkę.

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    ja wlasnie z Twojego przepisu już od dwóch lat robię paprykę:-)

  • Gość: [avon76] *.dynamic.gprs.plus.pl

    właśnie zrobiłam papryczkę..po raz pierwszy z Twojego przepisu:-)..i wiem juz ,że bedzię przepyszna:-)...pozdrawiam

  • Gość: [sasassa] *.lan.gosk.pl

    Dobre, bo zdrowe. A nie te g*wna sztuczne - barwniki itp.

  • Gość: [justynka_foczka] 91.90.160.*

    przepis rewelacyjny!!! z przepisu już korzystam drugi raz, lepszej papryki nie jadłam :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci