KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Papryka konserwowa

Paprykę marynowaną uwielbiam od dziecka. Odkąd pamiętam, wolałam ją od ogórków czy pomidorów. Z biegiem lat ta miłość nie zmalała, ale zamieniłam kupną paprykę na tę domowej roboty. Pierwszy raz przyrządziłam ją samodzielnie cztery lata temu. Zawsze kupuję do marynowania paprykę mocno czerwoną i twardą, dzięki czemu gotowa papryka jest słodka i jędrna. Najlepiej sprawdzają się sztuki duże i mięsiste. Podaję proporcje na zalewę z 5 szklanek wody. Wczoraj marynowałam 5 kg papryki i na tę ilość przygotowałam zalewę z 15 szklanek wody analogicznie zwiększając ilość pozostałych składników.

Składniki zalewy:

  • 5 szklanek wody
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 1,5 łyżeczki gorczycy

Wszystkie składniki zalewy gotujemy (ok. 5 minut od chwili zagotowania). Słoiki i nakrętki należy wcześniej wygotować. Papryke kroimy i czyścimy z gniazd nasiennych, układamy dość ciasno w słoikach i zalewamy gorącą zalewą (za każdym razem należy zamieszać zalewę aby nie oddzielał się olej od wody). Pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików 15 - 20 minut.

 

poniedziałek, 17 sierpnia 2009, kasiaaaa24

Komentarze
2009/08/17 11:07:48
jak ja lubię taaaką paprykę:)) my tez z mama zabieramy się niedlugo za przetwory:)) sliczne zdjęcie!
-
2009/08/17 11:14:52
Bardzo lubie papryczkę konserwową :) Moja mama ją czesto zamyka w słoikach .
Sliczne zdjęcia Kasiu!:)
-
2009/08/17 11:43:24
swietny przepis! z checia wyprobuje, bo marynowanie papryki to dla mnie nowosc. w lodowce posiadam tylko kupna. kasiu, powiedz tylko ile sloikow wyjdzie z podanego przepisu?
-
2009/08/17 11:51:18
Choć nie przepadam za marynowaną papryką, to muszę powiedzieć, że te zdjęcia powalają :) A papryka moim zdaniem może być tylko świeża lub z oliwy, ale nigdy z octu - tracę wtedy w niej to co lubię najbardziej ... słodycz :)
-
2009/08/17 12:05:00
Tili ja z oliwy chyba nawet nigdy nie jadłam... :)

Cudawianki mi z 5 kg papryki wyszło 10 litrowych słoików i wtedy potroiłam ilość zalewy. Ale paprykę trzeba w miarę ciasno lokować w słoikach :)

Majanko dziękuje :)

Viridianko dziękuję i chętnie obejrzę Twoje przetwory :)
-
2009/08/17 12:43:56
Lubię kolor marynowanej papryki. Za smakiem niestety nie przepadam, więc pozostaje patrzeć...:)
-
2009/08/17 15:30:19
Też uwielbiam:)
w tamtym roku cała rodzina robiła u mojego dziadka na wsi:P hehe
-
2009/08/17 18:01:50
Pycha :D! Dzisiaj pochłaniałam ostatki zeszłorocznej marynatki. Cudne foty, jak zwykle zresztą.
-
2009/08/17 19:41:04
Pycha :D! Dzisiaj pochłaniałam ostatki zeszłorocznej marynatki. Cudne foty, jak zwykle zresztą.
-
2009/08/17 22:57:52
Dawno nie robiłam marynowanej papryki - Twoja pięknie się prezentuje ! Warto zamknąć trochę lata w słoiczkach :)
-
2009/08/18 07:57:25
i ja lubię marynowaną paprykę
kupnej chyba nigdy nie jadłam,
mama robiła najlepszą

ładny ma kolor, intensywnie czerwony
-
2009/08/18 08:30:31
Ja tez lubie marynowana papryke. Najlepsza robi oczywiscie moja mama :)
-
2009/08/18 08:34:43
Vespertinee :)))

Olciaky chciałabym miec całe grono pomocnikow :)

Laghur dziękuję :)

Ugotujmy ja sie nie tknę kupnej. Dla mnie nie ma smaku.

Majazteca :)

-
2009/08/18 09:19:39
Nie ma , jak to domowe przetwory! Taka papryka z dodatkiem oleju jest pyszna:)
-
2009/08/18 19:08:26
Bardzo lubmy konserwową paprykę ale ciągle bazuję na tym co zrobi dla mnie mama :)
-
2009/08/18 20:32:42
Zdjęcie robi na mnie duże wrażenie. Jednak co do samej papryki mam mieszane uczucia. Czy konserwowa czy świeża nie jest moim ulubionym warzywem ;)
-
2009/08/21 09:18:45
dziekuje za odp :-)
-
Gość: Promyczek, host-89-230-54-96.konin.mm.pl
2009/10/11 12:54:05
dziekuje za przepis
-
2009/10/11 16:54:05
Promyczku bardzo proszę i polecam się na przyszłość :)
-
Gość: free-doti12, pc-78-31-151-105.wegrow.domtel.com.pl
2010/10/03 15:41:11
Super przepis!!! Moja papryczka jest po prostu wyśmienita;)
Dziękuję i pozdrawiam
Doti
-
Gość: sebol, host-89-228-210-103.kalisz.mm.pl
2011/08/16 07:32:58
Ja do papryczki jak konserwuje,dodaje odrobinę gorczycy i maggi.Efekt wysmienity,a będąc na wakacjach u wujka w Szwecji,widzialem jak dodaje do niej soku z kwasnych jablek.Rowniez i ja robie taką w domu/
-
Gość: , host-89-231-50-112.wroclaw.mm.pl
2011/11/09 12:13:46
Przepis super.
-
Gość: , 78-131-128-78.tktelekom.pl
2012/01/16 18:25:32
Jak się pasteryzuje słoiki ??
-
Gość: Edytka89, 87-206-18-172.dynamic.chello.pl
2012/08/06 13:32:08
Hej:) Wkrotce wyprobuje Twoj przepis:) Jeszcze nigdy nie robilam przetworow:) Hehe, mam jeszcze pytanie..Jak robisz takie ladne czapeczki na sloiki? Z ceraty wycinasz koleczka, kwadraty?
-
2012/08/06 13:40:29
Wycinam kwadraty z kolorowych serwetek i zawiązuję sznureczkiem :)
A przepis polecam, jest super :)
-
Gość: Edytka89, 87-206-18-172.dynamic.chello.pl
2012/08/24 14:20:05
Zrobilam papryke:) Wyszla mi super:) Ale..maz mowi, ze bardzo tlusta:/na pewno w takich proporcjach daje sie olej?:)
-
2012/08/24 14:24:36
Tak, proporcje są ok. Ale jak chcesz, możesz na drugi raz zmniejszyć o połowę, nie powinno to znacznie wpływać na smak :)
-
Gość: , 178-36-132-15.adsl.inetia.pl
2012/09/02 07:20:46
Papryka marynowana super sprawa
-
Gość: natala6801, ddf45.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/07 09:47:55
ile kg papryki muszę przygotować do tego przepisu
-
Gość: menus, host-89-230-223-1.lublin.mm.pl
2012/09/08 08:07:49
wydaje sie dobry przepis dzisiaj na podstawie bede robil papryke
-
2012/09/13 19:33:24
Jest pyszna, zrobiłam ją u siebie wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5114
-
Gość: naszakasia187, user-164-127-221-157.play-internet.pl
2012/09/17 07:15:39
Witam Kasiu! Dzisiaj wypróbuje Twój przepis, mój syn przepaaaada za marynowaną papryką. Dzięki.
-
Gość: Kuchareczka, aczb154.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/16 17:55:02
Skladniki i proporcje dokladnie takie jak robie,ale zamiast lyzeczki oleju dodaje lyzeczke miodu,poniewaz nie przepadam za posmakiem oleju....naprawde polecam
-
Gość: asia, apn-31-1-235-123.dynamic.gprs.plus.pl
2013/09/13 20:40:43
Witam, a w opcji papryki grilowanej ..... zalewe zrobic tak samo...... i czy po zgrilowaniu lepiej ściągnąć skóre ......
-
2013/09/13 22:06:25
Z grillowanej papryki lepiej ściągnąć skórkę.
-
Gość: beatawg, host-89-167-63-71.nplay.net.pl
2013/09/14 00:01:24
ja wlasnie z Twojego przepisu już od dwóch lat robię paprykę:-)
-
Gość: avon76, apn-5-60-212-186.dynamic.gprs.plus.pl
2013/09/20 14:52:00
właśnie zrobiłam papryczkę..po raz pierwszy z Twojego przepisu:-)..i wiem juz ,że bedzię przepyszna:-)...pozdrawiam
-
Gość: sasassa, markuszewskim.lan.gosk.pl
2014/08/23 22:58:04
Dobre, bo zdrowe. A nie te g*wna sztuczne - barwniki itp.
-
Gość: justynka_foczka, 91.90.160.15*
2014/09/09 21:07:03
przepis rewelacyjny!!! z przepisu już korzystam drugi raz, lepszej papryki nie jadłam :)