Menu

Gotuję, bo lubię

Lekkie ciasto z mleczkiem kokosowym

kasiaaaa24

Przepis wypatrzony u Agatki. Nie musiałam się długo przekonywać żeby zrobić to ciasto. W zasadzie nie musiałam przekonywać się wcale. Ciasto jest niesamowicie delikatne, lekkie i bardzo kokosowe.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego (dostępne w puszce w hipermarketach lub w sklepach z orientalna żywnością)

 

Miksujemy masło z cukrem i wanilią. Kiedy uzyskamy białą, puszystą masę dodajemy po jednym jajku i nadal mieszamy. Dolewamy mleko kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy dokładnie. Pieczemy w wysmarowanej masłem formie w temperaturze 160 stopni przez 60 minut. Kiedy ciasto jest przestudzone, polewamy je lukrem przygotowanym z mleka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny (proporcje zachowujemy takie, aby lukier był w miarę gęsty) i posypujemy obficie kokosem.

Gorąco polecam :)

 

 

 

Komentarze (32)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Wygląda tak delikatnie i puszyście! :)) Musiało być przepyszne. Piękne zdjęcia Kasiu:)

  • mietowka22

    przepiękne zdjęcia a ciasto musi być bardzo delikatne :)

  • atina_bc

    Pusznie się prezentuje:) I tak leciutko:)

  • edysia79

    Znam, znam i mówię że jest pyszne! :)

  • kabamaiga

    Kasiu ależ to musi byc dobre. Nigdy nie korzystałam z mleka kokosowego do wypieków, czas to nadrobić. Piękne zdjęcia

  • cuda.wianki

    rzeczywiscie wyglada bardzo leciutko. musi byc pyszne! :-)

  • kasiac01

    Takie puchate to ciasto! I ładnie się prezentuje z kwiatkiem:)

  • emma001

    Uwielbiam ciasta kokosowe , choc nigdy nie jadłam ciasta z mlekiem kokosowym ;)
    Slinka mi cieknie na jego widok

  • komarka

    Wygląda wspaniale! Od dawna szukam przepisu na dobre i naprawdę kokosowe ciasto kokosowe (prawie masło maślane ;)) Zapisuję Twoje do wypróbowania :)

  • whitevanillachocolate

    uwielbiam kokosy :) coś czuję, że to ciasto bardzo by mi smakowało :)

  • olalala77

    Super! Szczególnie to drugie zdjęcie, uwielbiam takie zbliżenia :). No i wygląda rzeczywiście puszyście i pysznie :)!

  • iis111

    jakie puszyste ciasto:)

  • tylena

    wygląda pięknie, a kusi mnie z powodu użytego mleczka kokosowego, jestem ciekawa tego smaku w cieście :)

  • anecik-79

    ja nigdy nie używałam mleka kokosowego a tu takie puchate cudo można wyczarować :)

  • andzia-35

    Wygląda pysznie, jest takie puszyste. Na pewno zasmakowało by mi :)))

  • pinkcake

    Jakie śliczne lekkie ciasto!

  • abbra

    Piekłam już mufinki kokosowe , teraz czas na ciasto - Kasiu , narobiłaś mi smaku na kokosowe słodkości :)

  • olciaky

    Fajne są takie ciasta-uwiebiam je za prostotę właśnie:)

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Wygląda smacznie, ciekawy przepis na ciasto kokosowe znalazłam też na kuchnia.netbird.pl/a/805/14757,1 wypróbowałam i wyszło rewelacyjnie.

  • Gość: [Korozja] *.chello.pl

    Naszła mnie ostatnio ochotę na zrobienie szybkiego i prostego ciasta z akcentem kokosowym. Padło na Twój przepis, a ponieważ inne Twoje przepisy które wypróbowałam były świetne nie zastanawiałam się długo. Poza tym skusiło mnie dodanie mleczka kokosowego bo zawsze go chciałam użyć w wypieku :) I znowu muszę Ci podziękować za przepis. Ciasto jest przepyszne! Ja, która uwielbiam ciasta raczej z kremikiem wcinałam to ciasto aż mi się uszy strzęsły. Delikatne, mięciutkie, puchate. No po prostu niebo w gębie. Zamiast lukru którego niestety nie lubie użyłam polewy czekoladowej (z Twojego przepisu na murzynka :]) i obficie posypałam jeszcze nie zastygłą polewę wiórkami kokosowymi żeby się trochę wtopiły. I takie połączenie jest dla mnie idealne. PYCHA! Wszystkim polecam ten przepis do wypróbowania.

  • kasiaaaa24

    Korozjo cieszę sie, że smakowało :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [Wiesbaden] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, jestem "nowa" na blogu i już jestem zachwycona- również tym ciastem! W związku tym mam pytanie, jakiej blaszki/formy użyć? Pozdrawiam:)

  • kasiaaaa24

    Witaj :)
    Użyj zwykłej, dużej blachy do ciast ok 25x35 cm :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Wiesbaden] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobione w piątek w prezencie- na szczęście babcia podzieliła się z wnuczką:). Użyłam tortownicę 26cm z kominkiem, ciasto uchowało się do dziś i nadal jest pyszne. Dzięki za inspirację i polecam wszystkim:)!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za opinię i cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [alka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    nie wyszło mi niestety, było troszkę mokre, miało troszkę ciemny kolor - nie było dobre w smaku...

  • Gość: [eve] *.hsd1.il.comcast.net

    proszek do pieczenia i jeszcze soda? czy to nie za duzo??? czy ciasto nie wyjdzie gorzkie??

  • kasiaaaa24

    Nie, ilości są odpowiednie.

  • kasiaaaa24

    Nie, ilości są odpowiednie.

  • Gość: [Korozja] *.szczecin.mm.pl

    Robiłam to ciasto ponownie na dużą imprezę rodzinna. Miałam trochę obaw. Masa ludzi, różne gusta. Były też inne super ciacha i torty, naprawdę pyszne. Ale to właśnie moje skromne ciasto kokosowe zrobiło furorę. Wszyscy byli zachwyceni. Nie było osoby której by nie smakowało. Ciasto zostało zjedzone w takim tempie że mi ostał się jeden kawałek a o ostatni prawie się goście pobili ;) Muszę przyznać że trochę byłam zaskoczona że wśród tylu pyszności mój wypiek okazał się hitem imprezy. Od tej pory jest to mój pewniak na każde przyjęcie :) Oczywiście zawsze robię z polewą czekoladowa :)

  • kasiaaaa24

    No proszę :) A takie proste ciasto :)
    Bardzo mi miło, że tak smakowało :)

  • Gość: [janka] *.dynamic.chello.pl

    takie sobie

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci