Menu

Gotuję, bo lubię

Cannelloni ze szpinakiem i fetą

kasiaaaa24

Nie potrafię przejść obojętnie obok świeżego szpinaku. Kupiłam zatem na krakowskim starym kleparzu za 3 złote dwa, ogromne wręcz, zielone bukiety. Wstawiłam do wody tę wielką, mieszczącą się jedynie w garnku wiecheć i stała tak sobie od dwóch dni, a ja mijając ją, za każdym razem wahałam się, co by tu ... Sałatkę? Naleśniki? A może coś z makaronem? Tak! Zdecydowanie połączę go z makaronem!

 

Składniki:

  • Sporo świeżego szpinaku (po obróbce termicznej i tak zostanie go niewiele, wiec im więcej, tym lepiej :))
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 100 g fety
  • 15 makaronowych rurek
  • 100 g mozarelli
  • oregano

Szpinak obgotowujemy minutkę we wrzątku i odciskamy z niego wodę. Wrzucamy go na rozgrzane masło i chwilę dusimy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i gałkę. Jajko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do szpinaku energicznie mieszając. Kiedy woda odparuje dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Rurki obgotowujemy chwilę w osolonej wodzie (al dente) i przelewamy zimną wodą. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i układamy ściśle nafaszerowane szpinakiem cannelloni. Posypujemy mozarellą i oregano, zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

 

 

 

Komentarze (28)

Dodaj komentarz
  • gosiab_3

    pycha sa......czesto robie takie :)))

  • Gość: [rogatek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    uwielbiam cannelloni ze szpinakiem, tyle że ja przyrządzam go z ricottą, a na dno naczynia żaroodpornego, pod makaron, daje sos pomidorowy

  • majanaboxing

    Wspaniałe cannelloni ! :))) Chętnie bym się poczęstowała , na obiadek , mniam:) Apetyczne zdjęcia Kasiu :)

  • Gość: [agata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Szpinak i feta, ulubiony mój duet!

  • atina_bc

    Uwielbiam takie jedzenie:) Nadzienie pyszne:)

  • aga-aa

    a dasz troche? : ?

  • malgorzata.dz

    Pycha! Uwielbiam i szpinak, i cannelloni! Smakowite zdjęcie, jeść się chce. :)

  • desmond108

    Co za piękny bukiet szpinaku! I jaka optymistyczna zieleń :) A cannelloni??? jestem pewien, że doskonałe - jak większość potraw włoskiej kuchni. Tą doskonałość jest mi tym łatwiej sobie wyobrazić bo sam miałem na obiad ravioli ze szpinakiem - co stwarza pewne pokrewieństwo smaków.. Feta na pewno nadala cannelloni mocny smak.. Co sądzisz o tym, żeby zamiast niej użyć ricotty? Wtedy smak szpinaku jest bardziej wyeksponowany... Ale to oczywiście kwestia gustu :)

  • iis111

    szpinak i feta to idelne polaczenie. Lubie takie dania

  • iis111

    Kasiu pewnie ju Ci mowilam ze bede w Krakowie w przyszlym tygodniu.Umowilam sie z Anitka na srode wieczor, moze masz ochote sie przylaczyc?:)

  • kabamaiga

    Pyszności. A ja właśnie wróciłam z Krakowskich Wianków :)

  • Gość: [magdalena] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    gdzie można zakupić takie jednorazowe, papierowe formy do pieczenia? szukam ich wszędzie i nie mogę znaleźć.. jestem z Poznania.

  • Gość: [: ] 77.79.229.*

    uuu jakie smaczne... rozpływie sie w ustach

  • Gość: [Marta] *.adsl.inetia.pl

    w dwoch wroclawskich almach szukalam szpinaku i nie ma. nie ma nawet zamrozonego w listkach :( czy moze byc rozmrozony i rozdrobniony?

  • kasiaaaa24

    Marto oczywiście, że może byc :) Tylko trzeba pozbyc się wody po rozmrożeniu, najlepiej na sitko albo w gazę i odcisnąc. Daj znac jak wyszło i oczywiście jak smakowało :)

  • Gość: [Marta] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu, przepyszne!!! :)* dziekuje, btw, teraz scones w piekarniku ;))

  • kasiaaaa24

    Marto cieszę sie, że smakowało i ma nadzieję, że bułeczki też posmakują :)

  • Gość: [Marta] *.adsl.inetia.pl

    buleczka ktora lezala po najbardziej zewnetrznej stronie piekarnika upiekla sie z lekkim zakalcem ;/ mam nadzieje, ze reszta bedzie ok ;) dziekuje Ci raz jeszcze!

  • Gość: [Marta] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu, a moze podzielisz sie jakims sprawdzonym przepisem na spaghetti? ;))

  • kasiaaaa24

    Marto chodzi Ci o Bolognese?

  • Gość: [Marta] *.adsl.inetia.pl

    moze byc rowniez neapolii, choc mieskiem tez nie pogardze! ;)

  • kasiaaaa24

    Marto na blogu jest przepis na spaghetti :)

    gotowaniecieszy.blox.pl/2008/07/Spaghetti.html

    Nie sugeruj się okropnym zdjęciem, ale to były początki fotografii. Spaghetti naprawdę jest pyszne, ale warto użyc oliwy z oliwek, duuużo świeżej bazylii i posypac dobrym serem :) Możesz w nim pominąc mięso, dodac więcej sera i jeszcze więcej czosnku i ziół :)

  • Gość: [Marta] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu, jak patrze na kazde Twoje zdjecie to chce mi sie jesc ;)) nie wiem jak moglam ten przepis pominac, ale sledze Cie dopiero od niedawna. Dziekuje i oczywiscie dam znac co to wyszlo z tego ;))

  • Gość: [Magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ja dopytam o parę rzeczy, bo ze mnie noga w kuchni :D
    Szpinaku nie siekać, tak? A jak się doda jajko ze śmietaną to ma się ściąć? Aaa no i ile tej gałki? :D

  • kasiaaaa24

    Szpinaku nie siekac, jajko ma sie sciąc :) A jak chodzi o gałkę, to szczyptę :)

  • aniolekidiabelwjednym

    Ja też uwielbiam duet szpinak i feta, ale ostatnio "odkryłam" inne wyśmienite połączenie szpinak i łosoś! Niebo w gębie! Makaron - szpinak - łosoś - sosik śmietankowy...

  • Gość: [Ania] *.xdsl.centertel.pl

    Doskonałe połączenie. Robię w ten sposób właśnie cannelloni albo faszeruję duże muszle. Pyyycha :)

  • Gość: [Aga] *.cnet.gawex.pl

    Wygląda pysznie :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci