KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Cannelloni ze szpinakiem i fetą

Nie potrafię przejść obojętnie obok świeżego szpinaku. Kupiłam zatem na krakowskim starym kleparzu za 3 złote dwa, ogromne wręcz, zielone bukiety. Wstawiłam do wody tę wielką, mieszczącą się jedynie w garnku wiecheć i stała tak sobie od dwóch dni, a ja mijając ją, za każdym razem wahałam się, co by tu ... Sałatkę? Naleśniki? A może coś z makaronem? Tak! Zdecydowanie połączę go z makaronem!

 

Składniki:

  • Sporo świeżego szpinaku (po obróbce termicznej i tak zostanie go niewiele, wiec im więcej, tym lepiej :))
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 100 g fety
  • 15 makaronowych rurek
  • 100 g mozarelli
  • oregano

Szpinak obgotowujemy minutkę we wrzątku i odciskamy z niego wodę. Wrzucamy go na rozgrzane masło i chwilę dusimy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i gałkę. Jajko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do szpinaku energicznie mieszając. Kiedy woda odparuje dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Rurki obgotowujemy chwilę w osolonej wodzie (al dente) i przelewamy zimną wodą. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i układamy ściśle nafaszerowane szpinakiem cannelloni. Posypujemy mozarellą i oregano, zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

 

 

 

czwartek, 18 czerwca 2009, kasiaaaa24

Komentarze
2009/06/18 08:33:08
pycha sa......czesto robie takie :)))
-
2009/06/18 08:39:49
uwielbiam cannelloni ze szpinakiem, tyle że ja przyrządzam go z ricottą, a na dno naczynia żaroodpornego, pod makaron, daje sos pomidorowy
-
2009/06/18 09:01:35
Wspaniałe cannelloni ! :))) Chętnie bym się poczęstowała , na obiadek , mniam:) Apetyczne zdjęcia Kasiu :)
-
2009/06/18 09:09:34
Szpinak i feta, ulubiony mój duet!
-
2009/06/18 13:32:08
Uwielbiam takie jedzenie:) Nadzienie pyszne:)
-
2009/06/18 13:45:36
a dasz troche? : ?
-
2009/06/18 17:21:45
Pycha! Uwielbiam i szpinak, i cannelloni! Smakowite zdjęcie, jeść się chce. :)
-
2009/06/18 18:07:30
Co za piękny bukiet szpinaku! I jaka optymistyczna zieleń :) A cannelloni??? jestem pewien, że doskonałe - jak większość potraw włoskiej kuchni. Tą doskonałość jest mi tym łatwiej sobie wyobrazić bo sam miałem na obiad ravioli ze szpinakiem - co stwarza pewne pokrewieństwo smaków.. Feta na pewno nadala cannelloni mocny smak.. Co sądzisz o tym, żeby zamiast niej użyć ricotty? Wtedy smak szpinaku jest bardziej wyeksponowany... Ale to oczywiście kwestia gustu :)
-
2009/06/18 18:17:33
szpinak i feta to idelne polaczenie. Lubie takie dania
-
2009/06/19 18:54:04
Kasiu pewnie ju Ci mowilam ze bede w Krakowie w przyszlym tygodniu.Umowilam sie z Anitka na srode wieczor, moze masz ochote sie przylaczyc?:)
-
2009/06/21 22:45:23
Pyszności. A ja właśnie wróciłam z Krakowskich Wianków :)
-
Gość: magdalena, dgv103.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/07/19 20:07:57
gdzie można zakupić takie jednorazowe, papierowe formy do pieczenia? szukam ich wszędzie i nie mogę znaleźć.. jestem z Poznania.
-
Gość: : , 77.79.229.*
2010/09/11 08:23:59
uuu jakie smaczne... rozpływie sie w ustach
-
Gość: Marta, 77-253-149-150.adsl.inetia.pl
2010/10/17 17:30:38
w dwoch wroclawskich almach szukalam szpinaku i nie ma. nie ma nawet zamrozonego w listkach :( czy moze byc rozmrozony i rozdrobniony?
-
2010/10/17 17:34:23
Marto oczywiście, że może byc :) Tylko trzeba pozbyc się wody po rozmrożeniu, najlepiej na sitko albo w gazę i odcisnąc. Daj znac jak wyszło i oczywiście jak smakowało :)
-
Gość: Marta, 77-255-9-254.adsl.inetia.pl
2010/10/18 21:17:06
Kasiu, przepyszne!!! :)* dziekuje, btw, teraz scones w piekarniku ;))
-
2010/10/18 21:19:50
Marto cieszę sie, że smakowało i ma nadzieję, że bułeczki też posmakują :)
-
Gość: Marta, 77-255-9-254.adsl.inetia.pl
2010/10/18 21:27:41
buleczka ktora lezala po najbardziej zewnetrznej stronie piekarnika upiekla sie z lekkim zakalcem ;/ mam nadzieje, ze reszta bedzie ok ;) dziekuje Ci raz jeszcze!
-
Gość: Marta, 77-255-9-254.adsl.inetia.pl
2010/10/20 16:40:21
Kasiu, a moze podzielisz sie jakims sprawdzonym przepisem na spaghetti? ;))
-
2010/10/20 16:43:37
Marto chodzi Ci o Bolognese?
-
Gość: Marta, 77-255-9-254.adsl.inetia.pl
2010/10/20 16:45:18
moze byc rowniez neapolii, choc mieskiem tez nie pogardze! ;)
-
2010/10/20 16:50:36
Marto na blogu jest przepis na spaghetti :)

gotowaniecieszy.blox.pl/2008/07/Spaghetti.html

Nie sugeruj się okropnym zdjęciem, ale to były początki fotografii. Spaghetti naprawdę jest pyszne, ale warto użyc oliwy z oliwek, duuużo świeżej bazylii i posypac dobrym serem :) Możesz w nim pominąc mięso, dodac więcej sera i jeszcze więcej czosnku i ziół :)
-
Gość: Marta, 77-253-199-246.adsl.inetia.pl
2010/10/20 21:15:37
Kasiu, jak patrze na kazde Twoje zdjecie to chce mi sie jesc ;)) nie wiem jak moglam ten przepis pominac, ale sledze Cie dopiero od niedawna. Dziekuje i oczywiscie dam znac co to wyszlo z tego ;))
-
Gość: Magda, abeb16.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/23 18:06:25
Ja dopytam o parę rzeczy, bo ze mnie noga w kuchni :D
Szpinaku nie siekać, tak? A jak się doda jajko ze śmietaną to ma się ściąć? Aaa no i ile tej gałki? :D
-
2011/05/23 19:14:32
Szpinaku nie siekac, jajko ma sie sciąc :) A jak chodzi o gałkę, to szczyptę :)
-
2011/12/06 19:36:57
Ja też uwielbiam duet szpinak i feta, ale ostatnio "odkryłam" inne wyśmienite połączenie szpinak i łosoś! Niebo w gębie! Makaron - szpinak - łosoś - sosik śmietankowy...
-
2013/01/06 12:49:52
Doskonałe połączenie. Robię w ten sposób właśnie cannelloni albo faszeruję duże muszle. Pyyycha :)
-
2013/02/23 21:00:26
Wygląda pysznie :)