Menu

Gotuję, bo lubię

Sorbet jagodowy

kasiaaaa24

W ramach fioletowego tygodnia.  

Nigdy nie przepadałam za sorbetami. Były dla mnie zbyt wodniste i mało kremowe. Nie to co lody czekoladowe... Ale chyba sie starzeję i coraz bardziej podchodzą mi lekkie lody, nie zbyt gęste. A te są nie tylko intensywne w smaku, ale bardzo orzeźwiające.

Składniki:

  • 2.5 szklanki czarnych jagód (dodałam też pół szklanki borówki amerykańskiej)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki syropu z cukru

Mieszamy jagody z cukrem, rozgotowujemy je na maleńkim ogniu. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Dodajemy sok z cytryny i syrop z cukru, miksujemy. Przecieramy przez gęste sitko, przelewamy do miseczki i mrozimy, co pół godziny mieszając co najmniej 3 razy.

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • edysia79

    A co to takiego ten syrop z cukru? Cukier rozpuszczony w wodzie? Jeśli tak, to ile czego ma być?
    Ja ostatnio też nie przepadam za ciężkimi, bardzo słodkimi lodami. Chyba się starzeję ;)

  • kasiaaaa24

    1/4 szklanki wody, cukru ile uważasz że chcesz dodać do lodów. Syrop trzeba zagotować, tak jak do konfitur robi się syrop i mieszasz z owocami.

  • majanaboxing

    Piękne! :) Kaisu, chyba wiesz co tygryski lubią najbardziej! :) Ja uwielbiam sorbety ! :)

  • kasiaaaa24

    Majanko dziękuję :) Ja się chyba zraziłam po kupnym sorbecie gruszkowym. Nie dało się tego jeść, więc smakiem tego byłam bardzo zaskoczona :)

  • Gość: [Bea] *.customers.tvtnet.ch

    Piekny kolor! bardzo smakowicie sie prezentuja! :)

  • majanaboxing

    Odkryłam ostatnio smak - zakręcona pomarancza - sorbet pomaranczowy, pysznosci! :)
    We Wloszech zajadałam sie sorbetem arbuzowym, melonowym i limonkowym ! Super :)

  • kuchareczka58

    Musze kupić jagody, koniecznie !
    Pyszne zdjęcie :)

  • Gość: [barti397] *.adsl.inetia.pl

    Hmmm... czy po dodaniu do sorbetu cukru i syropu z cukru sorbet nie jest za słodki?
    Pozdrawiam:)

  • kasiaaaa24

    Barti jesli chcesz, żeby był lekko kwaskowy zrezygnuj z cukru i użyj tylko syropu.

  • Gość: [barti397] *.adsl.inetia.pl

    Dzięki:)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci