Menu

Gotuję, bo lubię

Hiszpańskie Churros

kasiaaaa24

Czyli ciasteczka z głębokiego tłuszczu. Pyszne, nie zbyt słodkie, idealne do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 szklanka wody
  • 50 g smalcu lub masła
  • 3 roztrzepane jajka
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Ciasto przygotować kilka godzin wcześniej i trzymać w lodóce. Zagotować wodę ze smalcem. Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Trochę ostudzić i dokładnie wmieszać jaja. Odstawić.Po kilku godzinach rozgrzać olej w szerokim garnku. Napełnić szprycę ciastem i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy ciasta. Ciasto jest dosyć twarde, więc szpryca musi być mocna. Gorące, złociste churros osuszyć na papierze i posypać cukrem.

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • grumko

    Wyglądają jak kłębowisko żmij;-)

  • atina_bc

    Wyglądają super! A smakują tak jak ptysie?

  • majanaboxing

    Wyglądają bardzo, bardzo ciekawie, tak inaczej, super! :) Ciekawa jestem ich smaku?:)

  • kasiaaaa24

    Grumko, cóż za porównanie ;)
    Atinko i Majanko w smaku przypominają coś pomiędzy faworkami i ptysiami, ale nie sa gumowate, tylko chrupiące.

  • Gość: [izaa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Fajne w środę mam małych gości wiec napewno wypróbuję ;))

  • edysia79

    Fajne, takie inne niż wszystkie :)

  • kasiaaaa24

    Izo polecam :)
    Edysiu dziękuję :)

  • Gość: [asia] *.mmpnet255.tnp.pl

    Ale mi narobiłas smaka :D:D wyglada pysznie

  • kasiaaaa24

    Asiu, to trzeba zrobić :)

  • Gość: [asia] *.mmpnet255.tnp.pl

    zrobiłam!!!!!!! :) wyglada tak ciekawie i pysznie smakuje- fotki u mnie juz jutro :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się i zajrzę z przyjemnością :) Pozdrawiam

  • mary-and-more

    mozna samemu zrobic takie paluchy jezeli nie posiadam szprycy???
    bardzo proszę o odpowiedź :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    dzienkuje za pszepis lubie gotować więc wyprubuje

  • Gość: [IWONA] *.internetia.net.pl

    Są przepyszne, jadłam je w tym roku na Gran Canari. Do porannej kawy, z przepysznymi owocami leśnymi na gorąco, albo z bitą śmietaną, albo z joguratami o najdziwniejszych smakach. Ummm , dla nich samych warto wrócić na wyspy kanaryjskie.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci