KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Wołowina w sosie chrzanowym

Sos ten nauczyła mnie robić moja babcia. Również nadaje się do jajek na twardo.

Składniki:

  • ½ kg łopatki wołowej
  • słoiczek tartego chrzanu
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Mięso gotujemy razem w włoszczyzną do miękkości. W osobnym garnku gotujemy szklankę mleka z półtorej szklanki wody i dodajemy chrzan. Gotujemy kilka minut, po czym zabielamy śmietaną z mąką, dodajemy przyprawy, cytrynę i cukier. Sosem polewamy mięso i serwujemy np. z młodymi ziemniaczkami.

czwartek, 03 lipca 2008, kasiaaaa24

Komentarze
2008/07/03 11:58:35
O, jaka to pyszna, a obecnie nieco zapomniana potrawa! Kiedyś niedzielny obiad to był obowiązkowo rosół, a na drugie właśnie wołowina z rosołu z sosem.
Piękne zdjęcie!
-
2008/07/03 12:27:18
Dokładnie, smak dzieciństwa :) Kiedyś to się gotowało rosól na wołowinie, a potem zjadało się ją na niedzielny obiad :) A nie tak jak teraz zreszta sama gotuję na kurczaczku i co najwyżej skrzydełko można sobie obgryźć ;) Pozdrawiam
-
2008/07/03 13:17:08
Ja chrzan bardzo lubie, ale ukochanego nie przekonam. W Grecji chyba nie jada sie chrzanu, przynajmniej nie u niego w domu. Jak raz sprobowal w Polsce, to do dzisiaj sie trzesie jak mu sie tylko o chrzanie wspomni;)
-
2008/07/03 13:25:34
Ja też uwielbiam chrzanik :) No cóż, nie każdy lubi utarte korzenie, w obecności któych się płacze :)
-
Gość: halyna, bd166.osiedle.net.pl
2009/02/24 18:36:21
pyszny sos. lepszego nie jadlam. robie czesto ten przepis tylko z wieprzowiny. wszyscy sie zajadaja. dzieki za przepis
-
2009/02/25 10:10:43
Bardzo się cieszę, ze smakuje :) Pozdrawiam
-
Gość: lkps, f054074249.adsl.alicedsl.de
2009/11/19 21:56:53
tez uwielbiam - odrobine inaczej gotuje. mieso wkladam do wrzacej wody , sos odrobine inaczej; zamiast wody dac wywar z gotowania czyli rosol i poza tartym chrzanem do sosu dodaje utarte jablko (jablka) i bez cukru
ten sos pasuje jak piszecie super do jajek na twardo i fasolka straczkowa do tego tez tym sosem polana. dietetyczne i malokaloryczne i pychota, jak mawia moj kolega.
-
2010/11/06 12:48:13
Uwielbiam. Smak z dzieciństwa, tak gotowała moja babcia. Narobiłam sobie smaka i już mięsko się gotuje.
-
Gość: bunny, 178.180.75.125.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/07/22 16:01:43
dzisiaj wyjeżdżam na kaszuby, w niedzielę dołączą rodzice i znajomi, zamierzam przywitać ich rosołkiem a wołowinę z rosołu właśnie tak przyrządzić, jako surówka kapusta włoska z tartą bułką :)
pogoda sprzyja właśnie takiemu obiadkowi.