Menu

Gotuję, bo lubię

Ptasie mleczko z galaretką

kasiaaaa24

Zacznę od tego, że od wczoraj mamy remont w kuchni i w związku z tym może mnie tu nie być do wtorku. Dziś wrzucam zrobione tydzień temu ptasie mleczko, a bardzo możliwe, że następny przepis dopiero we wtorek. Trzymajcie kciuki, bo czasu niewiele, a pracy mnóstwo :) 

Składniki:

  • 1 puszka mleka kondensowanego nie słodzonego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki pomarańczowe

Przygotowujemy dużą miskę (moja okazała się za mała i nie zmieściła się pomarańczowa warstwa mleczka i połowa pomarańczowej galaretki). Każdy smak galaretki rozpuszczamy w połowie wody (tzn na 2 galaretki 500 ml). Dobrze schłodzone mleko ubijamy na pianę i dzielimy na 3 części. Każdą z części mieszamy z połową galaretki. Wlewamy po jednej warstwie galaretki i mleczka na przemian i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Niestety jest to dosyć czasochłonne. Kiedy wszystkie warstwy są już dobrze zastygnięte, obkrawamy delikatnie i wykładamy na półmisek. Kroimy jak tort. Jeśli zmieszczą się wszystkie warstwy deser będzie przepięknie się prezentował, a ja sama zastosuję się do tych zaleceń następnym razem :)

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • atina_bc

    Pięknie się prezentuje! Lubię takie lekkie desery, więc zapisuję sobie na listę:-)

  • casiapaw

    Jakie piękne!!!

  • cuda.wianki

    fajny pomysl z ta miska! widze, ze jest zapotrzebowanie na ptasie mleczka ;-) udanego remontu :-)

  • iis111

    Mi tez sie podoba:)

  • usmiecham-sie

    Moje ulubione! Ptasie mleczko :)

  • zemfiroczka

    No to niechaj się szybko kończy- ten remont w sensie. Jak pomyślę, że pół roku temu miałam to samo... ;)

    pozdrówka

  • edysia79

    Mam taki sam przepis, ale jeszcze go nie wypróbowałam. Teraz już chyba będzie trzeba, skoro tak ładnie wygląda ;)

  • abbra

    Apetycznie wygląda ! Zjadłabym coś takiego ... :)

  • Gość: [Agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piekne i z pewnością smaczne a jak wyciągłaś ten smakołyk bez uszkadzania go ???

  • kasiaaaa24

    Wystarczyło tylko obkroic delikatnie górę i przewrócic :) Samo wyszło.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci