Menu

Gotuję, bo lubię

Frappe

kasiaaaa24

Czyli grecka kawa mrożona. Dostępna w każdej tawernie. Przygotowanie jej wymaga pewnego sprzętu – nazwę to spieniacz. Chodzi o takie urządzenie z maleńką wibrującą nasadką. W Polsce dostępne na baterie, ja używam elektrycznego – podpinanego do sieci – przywiezionego z Grecji.

Składniki do 400 ml szklanki:

  • 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 150 ml mleka
  • 100 ml zimnej wody
  • 6-8 kostek lodu

Generalnie w Grecji Frappe robi się z Nescafe, w każdym sklepie dostępna jest ona w puszkach ze zdjęciem Frappe. Moim zdaniem jest ona dostosowywana do kawy mrożonej, ponieważ dostępna w Polsce Nescafe nie rozpuszcza się w zimnej wodzie. Mnie najbardziej u nas smakuje Frappe z Maxwell House delikatnego (brązowe opakowanie). W dużej szklance rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody kawę i cukier. Używamy spieniacza, aby zamienić kawę na co najmniej cztero centymetrową gęsta pianę. Następnie dolewamy wodę, mleko i dodajemy lód. Lodu musi być baaardzo dużo. Oczywiście kawę można zrobić w wersji bez mleka. Kawę należy pić przez słomkę, ponieważ nagromadzona na górze pianka może być bardzo gorzka i słodka i trzeba co jakiś czas ja rozmieszać z kawą. U nas z pierwszymi upałami zaczyna się sezon Frappe :)
PS. Do kawy można dolać odrobinę likieru czekoladowego

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • atina_bc

    Uwielbiam tę kawę! Koniecznie muszę spróbować, jak smakuje z Twojego przepisu:-) Zapowiada się dzisiaj upalny dzień, chętnie poczęstowałabym się taką jedną;-) Pozdrawiam.

  • iis111

    Frappe, ohhh to rzeczywisce smak Grecji. Jak zobaczylam twoj przepis to zastanawialam sie czemu uzywasz goracej wody, teraz juz wiem;) Nie wiedzialam ze zwykla kawa nie rozpusci sie w zimnej wodzie. Ja zawsze kupuje kawe specialna do frappe i pewnie dlatego nie mam tego problemu.
    Choc jednak wole kawe grecka.

  • kasiaaaa24

    Atinko ja też uwielbiam :) Co najmniej dwie dziennie :)
    Iis111 - kupujesz w Polsce kawę do Frappe??? Ja nigdy nie natrafiłam :(

  • majanaboxing

    O, mniam! Naleze do smakoszy kawy. Uwielbiam mrożoną kawe, ale pije ją bardzo rzadko,. Dzis zdecydowanie przydalaby siie mrozona, taka wlasnie jak z Twoich zdjec! :)

  • Gość: [ikarinka] *.home.otenet.gr

    Widze u Ciebie dużo greckich akcentów :) Pozdrawiam z Aten!

  • Gość: [ikarinka] *.home.otenet.gr

    Acha...jak Ci się już klasyczna frappe znudzi to spróbuj z dodatkiem lodów śmietankowych dodawanych na końcu-zamiast kostek lodu :) A z likierem Baileys próbowałaś?Hmnnnn...

  • iis111

    Ja kupuje w Grecji. Nie mieszkamy w Polsce. Obecnie jestesmy w UK, ale dosc czesto jezdzimy do Grecji i wtedy robie zapasy, ale pod koniec roku zamieszkam w Grecji na stale:D

  • kasiaaaa24

    Ano i z lodami z Baileys'em też już piłam :) Dużo greckich akcentów, bo moja miłość do Grecji jest wielka :) Niewiele brakowało, żebyśmy dwa lata temu kupili działkę w Grecji 50 m od morza, tyle że na strasznej wsi (ale same góry, morze i las) i za długo zwlekaliśmy i poszło do kogoś innego. Strasznie nad tym do dziś ubolewamy i chociaż w taki sposób możemy sobie przybliżyć te klimaty :( W każdym razie witam na moim blogu i pozdrawiam z Krakowa :)))

  • kasiaaaa24

    Iis111 -aaaaaaaa to było jak cios w serce, ja też chcę mieszkać w Grecji :(... Szczęściara :)

  • olcieek

    Ależ piękne warstwy Ci wyszły ! Oy jak ja lubię wszelkie mrożone kawy :)

  • kasiaaaa24

    Olciu ja też :) Pozdrawiam :)

  • cuda.wianki

    ale bym sie napila takiej kawy... ochy i achy... wyglada bosko! :-)

  • kasiaaaa24

    A dziękuję, dziękuję :)

  • Gość: [kruczy] *.satfilm.net.pl

    tak na prawde spieniacz nie jest potrzebny, wystarczy zwykły 'szejker' lub słoiczek, troche minimalnie wody, 2 kostki lodu i trząść kawę z cukrem, piany tez bedzie duzo i taka sama (tak robią niektórzy grecy w domach). Ja tam nie narzekam na zwykłą neskę jak dobrze potrząsam to się rozpuszczam, pozdrawiam

  • Gość: [fantasssmagoria] *.play-internet.pl

    Osobiście miksuję kawę zwykłym mikserem w miseczce i następnie wygrzebuję spienioną miksturę do szklanki właściwej i tam uzupełniam płynami. Wiem, że to poniekąd profanacja frappe, ale lepsze to niż nic;) Swoją drogą natchnęłyście mnie kobitki do eksperymentowania z dodatkami:D mmm lody na przykład:)

  • Gość: [mjakubowski] *.play-internet.pl

    Świetna kawa na ugaszenie pragnienia w letnie gorące dni. Najlepsza w Grecji. Dobry przepis. Polecam tą kawke:)

  • Gość: [Michał] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Gdy nie mam spieniacza energicznie "bełtam" kawę w zamkniętym słoiku. Wychodzi bez zarzutu

  • Gość: [bo1rek] *.play-internet.pl

    witam. właśnie wróciłem z Grecji. uprośiłem barmana o przepis 1 łyżeczka kawy, 1-3 łyżeczki cukru, na oko zimnej wody żeby się to rozpouściło, spienianie, na oko troche mleka skondensowanego z puszki, 3-4 kostki lodu i dopełnienie wodą.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci