Menu

Gotuję, bo lubię

Expresowa wędlina

kasiaaaa24

No może nie do końca expresowa, bo potrzebuje dobę, ale samo gotowanie zajmuje 2 x 5 minut, więc idelana dla takich pracoholików jak ja  :) Długo się opierałam, bo nie wierzyłam, że 10 minut gotowania wystarczy na tak duży kawałek mięsa. Postanowiłam spróbować z dwóch głównych powodów. Po pierwsze nie kupuję wędlin w sklepach, a po druggie schab nawet pieczony w rękawie jest suchy i wiórowaty (tymi drugorzędnymi powodami była np. ciekawość i niezła opinia tej wędliny :)). Spróbowałam i nadal nadziwić się nie mogę. Mięso jest mięciutkie, soczyste i pyszne. Zdecydowanie najlepszy sposób na przyżądzenie wędliny ze schabu.

Składniki

  • 2 kg schabu (bez kości i warkocza)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 litra wody

Wodę wlewamy do garnka o grubym dnie. Do wody dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i czosnek. Gotujemy wszystko i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 5 minut i zdejmujemy z gazu. Odstawiamy na całą noc do wystygnięcia (w tym samym garnku i zalewie), a rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Gotowa wędlinę wyjmujemy z zalewy, owijamy papierem lub folią aluminiową i przetrzymujemy w lodówce. Bardzo, bardzo polecam :)

PS. DO przepisu można użyć każdego innego mięsa: szynkę wieprzową, łopatkę, dużą pierś z indyka.

Komentarze (25)

Dodaj komentarz
  • iis111

    miesko, miesko,mniam mniam. Jestem bardzo ale to bardzo miesozerna!;)

  • grumko

    Robiliśmy taką wędlinę jakiś czas temu, a przepis pochodził z forum smaczny.pl. www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4128&hl=. Podobnie jak Ty jakoś nie mogłem uwierzyć w magię 10 minut;-) Tym którzy jeszcze takiej wędliny nie robili polecam!. To na prawdę działa;-)

  • kasiaaaa24

    Iis - tak jak ja :)))
    Grumko - ja ponad pół roku temu spisałam ten przepis z GP, ale pewnie rozeszło się po wielu stronach, bo naprawdę pycha :)

  • grumko

    Tak podałem tego smacznego jako ciekawostkę, bo mi się przypomniało. A dobre przepisy powinny się rozchodzić;-)

  • casiapaw

    Też ją robiłam, szczerze mówią to już ze 4 razy :) Przepis wzięłam właśnie z GP, a wyniki są tu: dodajiwymieszaj.blox.pl/2008/02/Prosta-domowa-wedlinka.html

  • kasiaaaa24

    Następna w ten sposób będzie szynka :) Może bardziej poeksperymentuję z przyprawami :)

  • negresca

    Podoba mi się ten przepis; muszę go wypróbować. Zastanawia mnie dodatek cukru i majonezu, ale... spróbuję!

  • atina_bc

    Bardzo mnie zaintrygował ten przepis. Muszę wypróbować! na Twoich zdjęciach wygląda na bardzo smaczne mięsko:-)

  • kasiaaaa24

    Negresco w smaku wogóle nie czuć cukru i majonezu :) Bez obaw możesz wypróbować :)
    Atinko wypróbuj, a napewno Ci posmakuje :)

  • negresca

    Zrobiłam tę wędlinę; z mięsa od szynki, w ilości niewiele ponad pół kilograma, tak na próbę. Wyszło super. Fajny pomysł. Można by ewentualnie poeksperymentować z doborem ziół.

  • kasiaaaa24

    Dokładnie :) To jest przepis podstawowy, a każdy może sobie dodać takie zioła i przyprawy jakie lubi najbardziej :) Pozdrawiam

  • kachna.pl

    Robiłam już 2 raz :) jest wspaniała... krucha i soczysta :)
    Pozdrawiam
    Kasia

  • ewejka

    Bardzo mi się ten przepis spodobał i zrobiłam go na święta. Mam nadzieję, że nię będzie nietaktem jak zacytuję go u siebie na blogu :)

  • Gość: [ewakon] 83.2.24.*

    Naprawdę świetny sposób na mięso! Dietetyczne i bardzo soczyste! W mojej wersji pierś z indyka. Od razu z garnka, po drugim gotowaniu, w wersji na ciepło( plus ryż ugotowany z dosyć ostrymi przyprawami oraz surówki). Po obiedzie super wędlina! Polecam! :)

  • Gość: [Henrietta] *.chello.pl

    Genialny przepis! Pyszne, soczyste mięso zarówno na ciepło jak i na zimno przy minimalnych nakładach pracy. Ten blog to kolejne moje odkrycie po blogach "brulion z przepisami" i "Przy kuchennym stole". Robi Pani piękne zdjęcia a Pani przepisy są niezawodne. Pozdrawiam serdecznie.

  • kasiaaaa24

    Pani Henrietto pięknie dziękuję za miłe słowa :)

  • tompol72

    2 razy robilem wg powyzszego przepisu piers indycza i raz schab. Tak jak Kasia napisala jest to przepis podstawowy i mozna go modyfikowac wg wlasnych upodoban. Ja np. od drugiego razu dalem wiecej soli i przypraw aromatycznych. Prawde mowiac poczatkowo w ogole na ten przepis nie zwrocilem uwagi, "odkryla" go kolezanka z pracy. Po jej odkryciu i ja i wiele osob z otoczenia wyprobowalo go i wszyscy sa zachwyceni :)

  • Gość: [fever] *.internetdsl.tpnet.pl

    Pyszne i szybkie, czyli najlepsze połączenie:):) Kiedyś robiłam podobną wędlinę, tylko zestaw przypraw był inny. Kasiu jak zwykle 6+. U mnie w pracy już wszyscy eksperymentują z różnymi rodzajami mięsa:):)

  • kasiaaaa24

    Fever pięknie dziękuję i pozdrawiam :)

  • Gość: [PSIApsiółka] 188.123.201.*

    Ooo, ma Pani więcej przepisów tego typu? Od tych wędlin ze sklepu aż niedobrze się robi PSIApsiółka

  • roksana.cz

    uwielbiam mięsko z tego przepisu:) już od dłuższego czasu króluje u nas na świątecznym stole

  • Gość: [agnes74] *.adsl.inetia.pl

    właśni jestem w trakcie przygotowywania owego mięska, na pewno wyjdzie wyśmienite bo jak do tej pory wszystkie Pani przepisy były super
    pozdrawiam

  • Gość: [Madzik] *.wum.edu.pl

    Przepis na taki schab dostałam już dawno od teściowej. W moim przepisie jednak jest jeszcze owoc jałowca, który dodaje wspaniały posmak tego rodzaju mięsom. Polecam

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Robię tą wędline po raz drugi. Za pierwszym dałam karczek i chyba jeden kawałek był za gruby bo w środku wyszedł lekko różowy. Teraz robię szynkę i pierś z indyka. Dodałam też więcej przypraw, zobaczymy co mi wyjdzie :)

  • Gość: [antocha] *.cable-modem.tkk.net.pl

    Witam, przepis faktycznie prosty, więc i ja postanawiam go wypróbować :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci