Menu

Gotuję, bo lubię

Pączki z serka waniliowego

kasiaaaa24

Bardzo szybkie, delikatne, nie tylko na Tłusty Czwartek :)

Składniki:

  • 250 g serka waniliowego homo
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu

Wszystkie składniki mieszamy mikserem (nie podaję kolejności dodawania, bo ja najpierw wszystko wrzucam do miski, a dopiero później mieszam). Ciasto nie da się uformować rękoma, bo jest za rzadkie, ale przy pomocy 2 łyżek formujemy kulki (jak widać na zdjęciach, nie jest to prosta sprawa :)) i wrzucamy na bardzo gorący olej (co najmniej 4 cm oleju w garnku) i smażymy aż z obu stron będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć olej, chociaż jeśli dodamy spirytus (można zastąpić octem) i wrzucimy na bardzo gorący olej, nie powinny być bardzo tłuste. Posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się :)

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Piękne! Swietny pomysl z serkiem. Musze koniecznie zrobic, skoro szybko sie je robi i są takie pyszne. Powinny zasmakowac mojemu Synkowi i Ukochanemu tez :)

  • kasiaaaa24

    Na pewno będą :)

  • Gość: [nastolatka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jakiś czas temu odkryłam twojego bloga.Jestem nim naprawdę zauroczona.Wypróbowałam już dwa Twoje przepisy.Właśnie zrobiłam te pączki. W smaku są naprawdę dobre i (co dla mnie bardzo ważne) nie są czasochłonne:) Ja użyłam łyżki do lodów i moczyłam ją w oliwie , żeby cisto się nie przyklejało...Mi oczywiście nie wyszły takie piękne jak Tobie.

  • kkd0

    rewelacyjne,zamierzam je jutro wykonac:)

  • Gość: [justynka_foczka] *.ssp.dialog.net.pl

    :) ja dzisiaj zrobiłam pączuszki, tylko zmieniłam trochę przepis, dodałam 2 jajka, więcej mąki, tak by ciasto było mięciutkie, ale można byłoby je formować w rączkach. wyszły piękne i pyszne. czekam teraz na moją walentynkę :p tzn. walentynka... :P

  • Gość: [aniaaa] *.internetia.net.pl

    Pani Kasiu a czy to musi być spirytus czy wystarczy zwykła wódka?

  • kasiaaaa24

    Im mocniejszy alkohol, tym mniej tłuszczu wciąga pączek, dlatego sugeruję spirytus, ale może być także wódka :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci