Menu

Gotuję, bo lubię

Klopsiki w sosie koperkowym

kasiaaaa24

Uwielbiam zapach świeżego kopru. Takiego wiosennego, dopiero co zerwanego. Dziś więc klopsy w sosie koperkowym.

Składniki (wersja dla pułku wojskowego :) – 35 klopsów)

  • 1,2 kilograma łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerstwe bułki pszenne
  • vegeta
  • sól
  • pieprz

Na sos

  • 2 -3 pęczki kopru
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • duży kubek śmietany
  • 3 – 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Mięso mielę w maszynce – przez maszynkę przepuszczam też cebulę i czosnek. Czerstwe bułki namaczam w wodzie i kiedy są już miękkie, wyciskam z nich wodę i dodaję do mięsa. Wbijam 2 jajka, dodaję 2 łyżeczki vegety, odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Wszystko należy wyrobić dokłądnie rękoma. Jeśli mięso jest troszkę za rzadkie, można podsypać 2 łyżkami tartej bułki lub kaszy mannej. Mokrymi rękoma formuję kulki – wielkość według uznania (chociaż ja wolę średnie, nie za duże), Klopsiki obtaczam w mące i podsmażam ze wszystkich stron na patelni. W międzyczasie przygotowuję sos. Gotuję bulion, dodaję do niego śmietanę rozrobioną z mąką i solą. Przed wlaniem śmietany z mąką do bulionu, proponuję dodać trochę gorącej wody, żeby śmietana się nie zważyła. Doprowadzam do wrzenia. Sos nie powinien być bardzo gęsty, ani zbyt wodnisty. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Wrzucam dużą ilość kopru – dwa spore pęczki. Do sosu wrzucam klopsiki i wszystko razem gotuję jeszcze ok. 20 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu w miarę możliwości mieszając. Podawać z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku z kaszą. Spora ilość, ale rozchodzi się zaskakująco szybko :)

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • zemfiroczka

    Sos to sobie pozwolę zmałpować od Ciebie i do czegoś go wykombinuję ;)

    pozdr

  • kasiaaaa24

    A proszę uprzejmie i polecam się na przyszłość :)

  • Gość: [Pelayo] *.internetdsl.tpnet.pl

    Błagam: Rzadko!!!!! P.S. Strona bardzo mi się podoba.

  • Gość: [ania] *.chello.pl

    Pulpety super, a sosik do nich wyśmienity!!!

  • kasiaaaa24

    Aniu dziękuję za komentarz :)

  • Gość: [adi] 80.54.104.*

    to chyba są pulpety, bo klopsiki są z samego mięsa

  • Gość *.xdsl.centertel.pl

    super pycha.

  • Gość: [anitka28] *.icpnet.pl

    super łatwy i szybki przepis... tylko od wieprzowiny czas odejść :( przecież to niezdrowe mięso!!!

  • Gość: [Madleine] *.adsl.inetia.pl

    wlasnie klopsiki sie duszą w sosie :) Zapowiada się pysznie :)

  • Gość: [PatrycjaK] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Klopsiki bardzo dobre, mięciutki a sos pyszniutki:)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci