Menu

Gotuję, bo lubię

Smalczyk z cebulką

kasiaaaa24

    Czyli swojskie smaki :) Specjalna dedykacja dla Narzeczonego.

    Składniki:

  • 60 dag słoniny
  • 35 dag cebuli
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 łyżki wody
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • Słoninę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach, lub kroimy w drobną kostkę (wersja 2 o wiele bardziej czasochłonna). Wytapiamy słoninę w garnku aż pozostaną złote skwareczki. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę i czekamy aż się lekko zarumieni. Na chwilę zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę i utarte na grubych oczkach jabłka. Całość dusimy ok. 5 – 7 minut. Minutę przed końcem dodajemy majeranek i sól. Przelewamy do kamionkowych miseczek i do lodówki. Kaloryczne zabójstwo, ale smak niezastąpiony żadnym kupnym smarowidłem.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • andzia-35

    Kasiu, nigdy nie jadłam smalcu z jabłkiem:)) z cebulką, kielbaska, czosnkiem, tak, ale z jabłkiem nie mam pojęcia, jak smakuje:)) Wygląda pysznie!:)))))

  • Gość: [Kasia] *.xdsl.centertel.pl

    witaj, Twoj blog jest fantastyczny :) a co do przepisu moja mama daje 2-3 lyzki mleka to smalczyku, jest o niebo lepszy :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za radę, skorzystam następnym razem :)

  • Gość: [charlotta] *.warszawa.vectranet.pl

    zrobiłam smalczyk. jem dziada na okrągło, a raczej już teraz wszerz.... i serwuję na nim jajecznicę. wszyscy są bardzo, ale to bardzo zadowoleni.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci