Menu

Gotuję, bo lubię

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

kasiaaaa24

Składniki na 2 porcje:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 – 5 dużych suszonych borowików (ok. 8-10 małych) – tylko kapelusze
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Polędwiczki posolone i popieprzone opiekamy ze wszystkich stron na gorącym oleju (w sumie ok 5 - 7 minut), następnie podlewamy wodą i dusimy ok. 30 minut, co jakiś czas odwracając. W drugim garnku zalewamy suszone grzyby 2 ½ szklankami wody i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy i siekamy. Wrzucamy do wywaru, który zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką, solą i pieprzem. Polędwiczki polewamy sosem przed podaniem, a nie trzymamy w sosie cały czas. Super delikatne mięsko z pysznym sosem w expresowym tempie a przepis banalny.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Wyglądaja smakowicie, bardzo bardzo apetyczne zdjecia.

  • Gość: [f-cia] 78.133.164.*

    jedno z moich ulubionych dań, ja po podsmażeniu podlewam bulionem grzybowym a jak odparuje to winem, to zapewnia - moim zdaniem lepszy smak i aromat, dodaję jeszcze tymianku, który ładnie współgra z borowikami :)

  • Gość: [monia64] 195.95.170.*

    Proszę o małą podpowiedź to ma być wywar z mięsa czy grzybów, który zabielam?

  • kasiaaaa24

    Zabielamy wywar z grzybów.

  • Gość *.173.39.95.tesatnet.pl

    To nasz dzisiejszy obiad - bardzo smakowity. Kruchość i delikatność mięska podkreślone aromatycznym sosem zasłużyło na duże uznanie naszej rodzinki

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci