Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Składniki na 2 porcje:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 – 5 dużych suszonych borowików (ok. 8-10 małych) – tylko kapelusze
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Polędwiczki posolone i popieprzone opiekamy ze wszystkich stron na gorącym oleju (w sumie ok 5 - 7 minut), następnie podlewamy wodą i dusimy ok. 30 minut, co jakiś czas odwracając. W drugim garnku zalewamy suszone grzyby 2 ½ szklankami wody i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy i siekamy. Wrzucamy do wywaru, który zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką, solą i pieprzem. Polędwiczki polewamy sosem przed podaniem, a nie trzymamy w sosie cały czas. Super delikatne mięsko z pysznym sosem w expresowym tempie a przepis banalny.

piątek, 16 maja 2008, kasiaaaa24

Komentarze
2008/05/16 15:01:11
Wyglądaja smakowicie, bardzo bardzo apetyczne zdjecia.
-
Gość: f-cia, 78.133.164.6*
2011/03/04 22:15:27
jedno z moich ulubionych dań, ja po podsmażeniu podlewam bulionem grzybowym a jak odparuje to winem, to zapewnia - moim zdaniem lepszy smak i aromat, dodaję jeszcze tymianku, który ładnie współgra z borowikami :)
-
Gość: monia64, 195.95.170.14*
2012/05/13 14:19:46
Proszę o małą podpowiedź to ma być wywar z mięsa czy grzybów, który zabielam?
-
2012/05/13 14:41:33
Zabielamy wywar z grzybów.